Diş Taşı Temizliği

Diş Taşı Nedir, Nasıl Oluşur?

Diş taşı biriken besin artıkları üzerine tükürükteki kalsiyumun çökelmesiyle oluşan taşlaşmış besin artıklarıdır. Plak, diş minenize saldıran ve diş etlerinize zarar verebilecek asitler üreten bakteriler içerir. Böylece maddeler sert yapılı mineraller biriktirir. Bu sert yapılı minerale de diş taşı adı verilir. Dişlerdeki plaktan bakteri birikintileri temizlenmezse, diş çürümelerine, diş eti hastalığına ve tartar birikmesine sebep olabilirler.

Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Diş taşı temizliği evde yapılabilecek bir temizlik olmayıp, diş taşı temizliği uzman diş hekimleri tarafından yapılır. Çoğunlukla özel el aletleri ve cihazlar yardımı ile tartar temizlenir, diş yüzeyinden atılır. Plak ve diş taşları ağızdan uzaklaştırıldıktan sonra özel cila maddeleri ve fırçalarla diş yüzeyi cilalanır, böylece diş yüzeyinin pürüzlü yapısı azaldığı için yeni plak oluşumu da zorlaşır.
Diş taşı temizliği, tartarın derinliğine ve miktarına göre değişir. Ortalama 30 dakika süren diş taşı temizliği bazı durumlarda uzayabilir. Genellikle tek seansta biter, ileri diş eti hastalıklarının olduğu durumlarda seans sayısı ve süresi artabilir.


-